Kreativa dagar Rotating Header Image

Kunskapsonsdag

Sumi-e

Sumi-e är en japansk målningsteknik där man använder endast svart bläck i olika koncentrationer.
Tekniken utvecklades i Kina och kom till Japan på 1300-talet.
Calligrafi och Sumi-e har många likheter.
Sumi-e har många gånger prisats för att man i målningarna förkroppsligar motivets innersta väsen.
För att kunna måla behöver man de fyra skatterna. Det är fyra saker man behöver, en bläcksten, bläckstång, en pensel och rätt sorts papper. Stenen har en urgröpning där man bereder bläcket och även fungerar som behållare när man målar. Bläckstången är en stång av svart sot och någon form av lim.
Målaren bereder sitt bläck precis innan det är dags att måla. En duktig målare vet precis hur mycket bläck som ska beredas till sin målning. Överblivet bläck sparas inte.
Penseln är vanligtvis av bambu och varghår. Det är viktigt att penseln kan hålla ihop för att kunna göra både ytterst tunna linjer likaväl som breda och tjocka linjer. Man använder endast en pensel.
Papprets uppsugningsförmåga är ytterst viktigt. Det får inte suga upp för mycket för snabbt. Rispapper är vanligast. Akvarellpapper fungerar vanligtvis inte.
De penseldrag som de flesta olika målningarna utgår ifrån kallas för de fyra gentlemännen: bambu, orkidee, plommonträdet och krysantemum. Många lärare hävdar att man skall kunna dessa fyra perfekt innan man går vidare i sin utveckling.

Pysanka – ukrainska påskägg

Det finns många traditioner bakom ett pysanka. Det är bara ett ägg som har målats efter alla konstens regler som får lov att kallas pysanka.
Man använder vax vid målningen av äggen. I det första lagret så målar man med vax där man vill behålla den vita färgen. Därefter doppar man det hela i ett gult färgbad. För att behålla områden gula från det första färgbadet målar man igen med vax. Sedan doppas ägget igen i ett orange färgbad. På detta sätt fortsätter det igenom olika färger till det sista färgbadet som är svart. Därefter är ägget är klart. Då värmer man upp det och torkar bort vaxet. Fram träder ett fantastiskt mönster!

Mönstrena som målas på äggen har magiska innebörder. De härstammar från förkristen tid och kopplas till soldyrkan.
I Ukraina finns det också ett äggmuseum.

Akrylfärg!

Akrylfärg består av färgpigment och akrylbindemedel. Den är vattenlöslig tills den torkat och den torkar också väldigt snabbt. Färgen har också en högre lyster än exempelvis oljefärg. Färgen är ljusbeständig och gulnar inte.
För att förändra färgens egenskaper så kan man tillsätta olika målningsmedium. Ett enkelt sätt att göra färgen tunnare är att bara tillsätta vatten. Man kan också blanda olika färger av akrylfärgerna för att få fram andra nyanser eller helt nya färger.
Man kan måla på de flesta underlag, dock inte feta ytor.
För att göra rent penslar och andra verktyg, som man använt när man målat med akrylfärg, använder man vanligt vatten.
Den amerikanska färgtillverkaren Liquitex var den första att tillverka akrylfärg och gjorde den kommersiellt tillgänglig 1955.

Foto: emilineasFlickr

Ikoner och ikonmåleri

En ikon är en helig avbildning, vanligtvis en målad bild på trä även om andra media förekommer. Avbildningen är inte bara en illustration utan är endel i det religiösa budskapet. Ett vanligt motiv är Madonnan med Jesusbarnet. Ikonmåleriet har sina rötter i kristet måleri från 300-talet. Materialet till ikonerna kommer från naturen.
Ikonmåleri har en konstnärligt teknisk sida och den är en grundläggande förutsättning för skapandeprocessen och för resultatet i slutändan. Därför går det måleritekniska, hantverksmässiga och konstnärliga kunnandet hand i hand. Det finns en imponerande mängd av samlade erfaranheter som har samlats över århundranden.
Att måla en ikon är en lång process som är avkopplande och kreativ. Den kan också ge tålamod och andlig styrka.

För den som vill prova att måla ikoner så ges kurser runt om i landet. Googla på inkonmåler.

Kunskapsonsdag: Artistamps

Artistamps har många olika namn, tex faux postage och postoids.
Alla benämningar beskriver ett egenhändigt gjort ”frimärke” som naturligtvis inte är ett riktigt frimärke. Dessa frimärken skapas endast som en egen konstform i sig själva och ingår också i det som kallas Mail Art. Man använder dem ofta till att dekorera kuvert eller i collage och art journals.

Den första konstnären som producerade ett artistamp kan man tolka som man vill.
I slutet på 1800-talet fick konstnärer skapa en typ av reklamposters i frimärksformat, men det verkar inte som om dessa konstnärer gjorde något liknande utanför det uppdrag de fått.
1919 fäste Raoul Hausmann ett självporträtt i form av ett frimärke på ett vykort, men då Hausmann var anti konsten känns det lite märkligt att påstå att han var först med något som kan kallas konst.
Det finns flera historier om vem som var först och det är därmed väldigt öppet för tolkning.

Artistamps skapas antingen som helt unika frimärken eller i begränsad upplaga. De kan göras helt digitalt eller för hand.
För den som samlar kan man hitta artistamps på online auktioner eller direkt från konstnären eller andra samlare.

Artistamps på Wikipedia.

Kunskapsonsdag: Triptyk

En triptyk är ett konstverk indelat i 3 delar. En vanlig triptyk är altartavlor med en huvudpanel i mitten och en panel på vardera sidan som kan stängas om huvudpanelen, som ett skåp. Numera kan det innefatta allt från litterära verk och film till tre olika bilder som hänger var för sig fast ändå brevid varandra för att de hänger ändå på något vis ihop. En konstnär som heter Eva Olsson har gjort en väldigt fin triptyk över tro, hopp och kärlek som man kan se och läsa om på hennes hemsida.

Kunskapsonsdag: Art journal

Lite förenklat är en art journal det samma en dagbok med bilder. Det kan vara ett sätt att komma igång med att skriva dagbok men med en mer lekfull inställning. Ett helt vitt papper kan ibland kännas oöverkomligt. Att då börja med att kladda olika färger över pappret kan göra det lättare att börja.

En art journal kan vara väldigt personlig och det är bara du själv som avgör vad som passar där. Den kan fyllas med dagliga tankar eller användas som en resedagbok, dietdagbok, drömdagbok eller ett ställe där du skriver ner dina mål och listor över sådant som ska göras.
Det krävs egentligen inte mycket för att börja med art journaling. En anteckningsbok i valfri storlek, en sax, lite lim och en penna att skriva med. Sen är det bara att börja.
För den som vill utveckla det hela använder sig av färger att måla med, scrapbookingpapper, stämplar och urklipp från tidningar.

Det finns inget rätt eller fel!

Vet du inte vad du ska skriva om? Det måste ju inte vara dagboksanteckningar om vad du har gjort under dagen. Man kan lika väl hitta inspirationen i en bild från en tidning och skriva om vad man känner just då, som att man hittar ett citat som man vill spara och därför dekorerar en sida och sedan skriver dit det.

Bild från Flickr – Ashley K. Reynolds art journal

Kunskapsonsdag: Surrealism

Surrealismen uppstod i Frankrike under 1920-talet och är en inriktning inom modernistisk konst, litteratur och filosofi. Den spred sig snabbt över västvärlden.
Rörelsens grundare och främste teoretiker är André Beton.

Surrealism är ett sätt att kombinera romantik med verklig upplysning. Enklast kan man beskriva det som ”drömbilder”. Man utgick från känslan av att kulturen förstördes i och med första världskriget.

Surrealister tar inte fasta på någon särskild teknik utan man blandade mycket, kollage och kollektivt skapande var vanligt. Det var viktigt att ta sig förbi logiken och skapa ovanliga eller ”konstiga” kombinationer av ting som löper samman. Man ska skjuta förnuftet åt sidan och släppa på de spärrar hjärnan har skapat.
En surrealistisk tavla är ofta ologisk och absurd.
Som ett återkommande moment använder man sig av slumpen när man skapar. Rörelsen får anses som urban eftersom man ofta använde sig av stadsvandringar där upphittade föremål fick utgöra delar i kommande konstverk.

Surrealismen har haft stort inflytande på exempelvis Monty Python.
En av de mest kända konstnärerna inom surrealismen är Salvador Dalí.

 

 

Läs mer:
Surrealismen på Wikipedia
Surrealismen i Nationalencyklopedin

Kunskapsonsdag: Tupilak

 

Tupilak är små groteska figurer som täljs av val- eller valrosständer. De skapas av Inuiter, en folkgrupp som ingår i det som vanligen kallas eskimåer.

 

De kan vara allt från ett par centimeter till en halvmeter höga och är tolkningar av mytiska djur och människoliknande varelser och de fungerar som viktiga talismaner.

Enligt traditionen så skapades tupilaker för att attackera och skada fiender. Att skapa en tupilak kunde vara riktigt farligt! Om offret som denna talisman riktades emot hade större spirituella krafter kunde hela förtrollningen bli omvänd och istället bli riktade mot sin skapare och dennes by.

Läs mer om Grönland.
Läs mer om inuitisk mytologi.

Kunskapsonsdag: Mail art

Mail art kallas även postal art eller correspondence art.
Det är konst som använder det postala systemet som sitt galleri. Mail art konstnärer byter oftast illustrerade brev och dekorerade kuvert, egentillverkade dekorerade vykort, falska frimärken och en hel del andra kreativa skapelser med varandra. Man skickar detta och tanken är att konstverket skall synas för alla som hanterar det på vägen till sin mottagare.

Det finns en rik historia  av kreativa saker som har skickats genom posten. Konstnärerna själva hävdar att det började med Cleopatra, hon skickade sig själv inrullad i en matta till Julius Ceasar. Förmodligen var dock starten av mail art när man började tillverka dekorerade brevpapper.
Som konstform producerades arbeten med allt från serier och satir till marknadsföring av sociala frågor och propaganda. Konstformen användes entusiastiskt framt till mitten av 1800-talet då man började försäljningen av bildvykort till allmänheten.

Mail art på Wikipedia