Kreativa dagar Rotating Header Image

augusti 18th, 2010:

Sumi-e

Sumi-e är en japansk målningsteknik där man använder endast svart bläck i olika koncentrationer.
Tekniken utvecklades i Kina och kom till Japan på 1300-talet.
Calligrafi och Sumi-e har många likheter.
Sumi-e har många gånger prisats för att man i målningarna förkroppsligar motivets innersta väsen.
För att kunna måla behöver man de fyra skatterna. Det är fyra saker man behöver, en bläcksten, bläckstång, en pensel och rätt sorts papper. Stenen har en urgröpning där man bereder bläcket och även fungerar som behållare när man målar. Bläckstången är en stång av svart sot och någon form av lim.
Målaren bereder sitt bläck precis innan det är dags att måla. En duktig målare vet precis hur mycket bläck som ska beredas till sin målning. Överblivet bläck sparas inte.
Penseln är vanligtvis av bambu och varghår. Det är viktigt att penseln kan hålla ihop för att kunna göra både ytterst tunna linjer likaväl som breda och tjocka linjer. Man använder endast en pensel.
Papprets uppsugningsförmåga är ytterst viktigt. Det får inte suga upp för mycket för snabbt. Rispapper är vanligast. Akvarellpapper fungerar vanligtvis inte.
De penseldrag som de flesta olika målningarna utgår ifrån kallas för de fyra gentlemännen: bambu, orkidee, plommonträdet och krysantemum. Många lärare hävdar att man skall kunna dessa fyra perfekt innan man går vidare i sin utveckling.