Kreativa dagar Rotating Header Image

Ikoner och ikonmåleri

En ikon är en helig avbildning, vanligtvis en målad bild på trä även om andra media förekommer. Avbildningen är inte bara en illustration utan är endel i det religiösa budskapet. Ett vanligt motiv är Madonnan med Jesusbarnet. Ikonmåleriet har sina rötter i kristet måleri från 300-talet. Materialet till ikonerna kommer från naturen.
Ikonmåleri har en konstnärligt teknisk sida och den är en grundläggande förutsättning för skapandeprocessen och för resultatet i slutändan. Därför går det måleritekniska, hantverksmässiga och konstnärliga kunnandet hand i hand. Det finns en imponerande mängd av samlade erfaranheter som har samlats över århundranden.
Att måla en ikon är en lång process som är avkopplande och kreativ. Den kan också ge tålamod och andlig styrka.

För den som vill prova att måla ikoner så ges kurser runt om i landet. Googla på inkonmåler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *