Kreativa dagar Rotating Header Image

Pysanka – ukrainska påskägg

Det finns många traditioner bakom ett pysanka. Det är bara ett ägg som har målats efter alla konstens regler som får lov att kallas pysanka.
Man använder vax vid målningen av äggen. I det första lagret så målar man med vax där man vill behålla den vita färgen. Därefter doppar man det hela i ett gult färgbad. För att behålla områden gula från det första färgbadet målar man igen med vax. Sedan doppas ägget igen i ett orange färgbad. På detta sätt fortsätter det igenom olika färger till det sista färgbadet som är svart. Därefter är ägget är klart. Då värmer man upp det och torkar bort vaxet. Fram träder ett fantastiskt mönster!

Mönstrena som målas på äggen har magiska innebörder. De härstammar från förkristen tid och kopplas till soldyrkan.
I Ukraina finns det också ett äggmuseum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *